Πλατιές συναινέσεις και έντιμοι συμβιβασμοί. Λιγότερο ροζ και περισσότερο γκρι.

Στην Ελλάδα, το σοφό εκλογικό σώμα δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι επιθυμεί συναινέσεις και πολυκομματικές κυβερνήσεις και την ίδια στιγμή, απαγορεύει ουσιαστικά στους πολιτικούς εκπροσώπους του τον έντιμο συμβιβασμό. Προφανώς νομίζουν ότι μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί αν παίρνονται αποφάσεις μόνο για το μικρό υποσύνολο των αποφάσεων στο οποίο υπάρχει συναίνεση και συμφωνία βάσει αρχών.

Γι’αυτό είμαι τόσο αντίθετος σε όλη αυτή την ροζαλί ρητορική περί πλατειών συναινέσεων. Γιατί απονομιμοποιεί ακόμα περισσότερο την προοπτική του έντιμου συμβιβασμού. Αυτού που λέει ότι δεν συμφωνώ αλλά θα υποχωρήσω τώρα γιατί θα κερδίσω κάτι άλλο, και έτσι τα πράγματα θα προχωρήσουν. Το ίδιο το εκλογικό σώμα θεωρεί κάθε συμβιβασμό παζάρι «που γίνεται για τις καρέκλες».

Αλλά η Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ το πολίτευμα των συμφωνιών και των συναινέσεων, γιατί είναι πολίτευμα πρακτικό. Είναι το πολίτευμα της οριοθετημένης σύγκρουσης και του συμβιβασμού. Εκτός βέβαια από κάτι λαούς που θεοποιούν ανέφικτες ιδεατές συναινέσεις την ίδια στιγμή που ανάγουν το παραμικρό σε συμβολικό διακύβευμα επικράτησης επί του αντιπάλου. Δεν θέλω να συμφωνούμε. Να ξέρουμε να συμβιβαζόμαστε θα ήθελα. Κι ας είναι λιγότερο ροζ και πιο γκρι.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.