Εθνική ταυτότητα

Η Δημοκρατία είναι το πιο εύθραυστο πολίτευμα γιατί, σε αντίθεση με άλλα πολιτεύματα, σε αυτήν η εξουσία απαιτεί από τον πολίτη το μέγιστο της συναίνεσής του με το ελάχιστο της καταστολής. Καθώς αυτή η συναίνεση αφορά την διαχείριση των κοινών πραγμάτων και την διαπραγμάτευση αντικρουόμενων συμφερόντων διαφορετικών ομάδων, δεν μπορεί ποτέ να είναι εφικτή χωρίς την βαθειά ενδόμυχη αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα. Αυτή είναι το έθνος, γι’αυτό οι δημοκρατίες άνθισαν κάποτε σε κράτη-έθνη, και γι’αυτό σε όλο τον πλανήτη δημοκρατίες καταρρέουν από εθνικής φύσης ή εθνοτικούς διχασμούς. Για να δεχτείς οικοιοθελώς να υπακούς στις αποφάσεις των συμπολιτών σου, πρέπει – ανάμεσα σε άλλα – να σε συνδέει η αίσθηση ότι ανήκεις σε κάτι διαχρονικά κοινό με αυτούς.

Κληρονομήσαμε μια ιδέα έθνους βασισμένη σε μια ιδέα κοινής καταγωγής και κοινού πολιτισμού, που δεν ανταποκρίνεται πια στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτή όμως δεν είναι ευτυχώς η μόνη. Τα σύγχρονα έθνη βασίζονται πια σε μια ιδέα κοινού μέλλοντος αντί σε αυτήν του κοινού παρελθόντος. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να απευθύνεται στον μητροπολίτη για να τον διαβεβαιώσει ότι η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας είναι πολιτική του προτεραιότητα, σκέφτηκα πόσο πιο καλές υπηρεσίες θα προσέφερε στον τόπο και στον εαυτό της η κεντροδεξιά (αφού για αυτήν η εθνική ταυτότητα είναι πολιτική προτεραιότητα), αν είχε την τόλμη να ξεκινήσει αυτήν την συζήτηση για μια εθνική ταυτότητα που να βασίζεται σε ένα κοινό μέλλον, χωρίς αναγκαστικά να ξεχνά το κοινό παρελθόν.

Αν το καταφέρουμε θα γίνουμε λιγότερο φοβικοί, και γι’αυτό περισσότερο ανεκτικοί. Και φυσικά, η αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας (όπως αυτή εκφράζεται πχ στους μύθους της σχολικής ιστορίας) αν δεν βασίζεται σε μια νέα εθνική ταυτότητα κοινού μέλλοντος, μόνο φόβους μπορεί να γεννήσει. Άλλως τε, όπως έγραψα στην αρχή, κάποιου είδους κοινή ταυτότητα, δεν την χρειάζονται οι άνθρωποι μόνο από ψυχολογική ανασφάλεια. Την χρειάζονται και για να λειτουργήσουν ως πολίτες σε μια δημοκρατία.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.