Φράκο με φουστανέλα. Open Data στην Βαλκανική.

Σύμφωνα με πρόσφατη πολιτική της Αμερικανικής κυβέρνησης, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί οφείλουν να δίνουν πρόσβαση στα δεδομένα που επεξεργάζονται (εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα εμπιστευτικότητας), σε όλες της φάσεις του κύκλου ζωής των δεδομένων, από την συλλογή τους και την επεξεργασία τους μέχρι τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να δίνονται σε τυποποιημένη σύμφωνα με τεχνικά πρότυπα μορφή, ούτως ώστε η πρόσβαση και η επεξεργασία τους να μπορεί να γίνει αυτόματα από μηχανές, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή από εφαρμογές λογισμικού που μπορεί να κατασκευάσει οποιοσδήποτε.

Έτσι, τα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα γίνονται μια πρώτη ύλη πάνω στην οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει καινούργια προστιθέμενη αξία. Και πέρα από την αξία τους για τον δημοκρατικό έλεγχο και την λογοδοσία, γίνονται ευκαιρία. Ευκαιρία να γεννηθεί καινοτομία, καινοτομία που θα γεννήσει επιχειρηματικότητα, επιχειρηματικότητα που θα δημιουργήσει δουλειές και θα βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

Εδώ δημοσιεύουμε σκαναρισμένα πόθεν έσχες βουλευτών με ημερομηνία λήξεως της δημοσίευσης, οι ΔΕΚΟ και οι οργανισμοί ζήτημα είναι αν «αναρτούν» κάποια οικονομικά τους στοιχεία σε βαλκανικές ιστοσελίδες, κάποιοι φορείς δίνουν δεδομένα σε εξελάκια επιπέδου αποφοίτου ΚΕΚ για ECDL. Ακόμη και η Διαύγεια, που ευνουχίζεται στην πράξη από την γραφειοκρατία και την έλλειψη πολιτικής στήριξης, είναι περισσότερο ένα συμβολικό τοτέμ για όλους εμάς που θέλουμε διαφάνεια, ή πηγή για «αποκαλύψεις» ύποπτων διορισμών από τις εφημερίδες.

Όλη η συζήτηση για τα ανοικτά δεδομένα στην Ελλάδα είναι bon pour l’ orient. Και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Η τεχνολογία είναι φτηνή, και η τεχνογνωσία υπάρχει άφθονη. Αλλά άντε να μάθεις ένα Δημόσιο, που σου κάνει χάρη να σηκώσει ένα τηλέφωνο και ν’ απαντήσει μια ερώτηση, για open data και interoperability. Φράκο με φουστανέλα δηλαδή, όπως τον καιρό του Όθωνα.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

One Response to Φράκο με φουστανέλα. Open Data στην Βαλκανική.

  1. Pingback: Φράκο με φουστανέλα. Open Data στην Βαλκανική. | ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.