Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν ανήκουν στους εργαζομένους τους.

Μια από τις κληρονομιές που μας άφησε το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ ήταν και η δημοκρατική αξία ότι οι κρατικές επιχειρήσεις ανήκουν στους εργαζομένους τους. Δεν ήταν ρητορική ιδεολογίας· ήταν μια κυνικά αποτελεσματική στρατηγική εξουσίας. Με τον καιρό η Ελληνική κοινωνία συνήθισε σε αυτήν την ιδιότυπη διαρκή κατάληψη των δημοσίων μας πραγμάτων.

Οι δημόσιοι συνδικαλιστές είχαν δικαιωματικά πλέον λόγο όχι μόνο επί των εργασιακών τους θεμάτων, αλλά και επί της λειτουργίας και της στρατηγικής των οργανισμών και των επιχειρήσεων όπου εργάζονταν. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΥΕ επί των στατιστικών δεδομένων που πρέπει ν’αποστέλλονται στην Eurostat, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ επί της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ επί της ενημέρωσης. Και δεν ήταν μόνο οι διορισμένοι διοικητές των οργανισμών και των επιχειρήσεων που – προσωρινοί όντες – μετατρέπονταν σε μαριονέτες των πραγματικών, μόνιμων ιδιοκτητών.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο υπουργός «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης να χαμηλώνει ταπεινωμένη το βλέμμα της – on camera – μπροστά στο αφεντικό της τής ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που κουνώντας της επιτιμητικά το δάχτυλο, της επισήμαινε ποιός κάνει κουμάντο. Και να μην παραιτείται από ευθιξία την επόμενη στιγμή αφού δεν μπορούσε να τον βάλει στη θέση του.

Αυτό που παίχτηκε στην υπόθεση της ΕΡΤ ήταν από την αρχή ακριβώς αυτό: η διαμάχη για την ανάκτηση του ελέγχου μιας ακόμη αυτονομημένης, ελεγχόμενης από τους συνδικαλιστές της, δημόσιας επιχείρησης. Όλα τα περί ενημέρωσης, πολιτισμού, ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής άποψης και δημόσιας τηλεόρασης πυλώνα της Δημοκρατίας, είναι προφάσεις. Η μόνη εκτροπή από την Δημοκρατία ήταν η εκχώρηση του ελέγχου δημοσίων πραγμάτων σε συνδικαλιστές φεουδάρχες.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.