Μάχες οπισθοφυλακών για βιβλία στην διατίμηση

Όταν τα καλοκαιρινά πρωϊνά των διακοπών, σε ένα χωριό στην άκρη της Μάνης, κατεβαίνω δίπλα στην θάλασσα και «κατεβάζω» την εφημερίδα μου στο iPad, θυμάμαι τις εποχές που έπρεπε να κάνω 40 χιλιόμετρα μέχρι το μοναδικό πρακτορείο αθηναϊκού τύπου στην Αρεόπολη για να την αγοράσω, και χαμογελάω με ένα χαιρέκακο αίσθημα τελικής επικράτησης. Η διακίνηση του τύπου ήταν μέχρι πρόσφατα αυστηρά κλειστό επάγγελμα. Δεν ξέρω αν άνοιξε και εν τέλει δεν με ενδιαφέρει. Η τεχνολογία θα το κάνει περιττό. Το ίδιο και με τον ξένο τύπο.

Το ίδιο χαιρέκακα χαμογελάω και κάθε φορά που ακούω web radio, παλιότερα στο σπίτι και στο γραφείο, τώρα τελευταία και στο αυτοκίνητο, συνδέοντας το κινητό με το ραδιόφωνο. Το ελληνικό κράτος απαγορεύει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας για να προστατέψει τα τοπικά συμφέροντα. Αλλά εγώ μπορώ το καλοκαίρι στην Μάνη ν’ακούω το Στόμα του Νίκου στον Σκαϊ, amagi και Αθήνα 984. Ή με την τηλεόραση, όπου σε λίγο η τεχνολογία θα ακυρώσει όλη αυτή την γελοία φιλολογία περί συχνοτήτων που είναι λέει δημόσια περιουσία, και στην οποία βασίζεται το κράτος για να στήνει διαπλοκές και να ελέγχει την πληροφόρηση.

Το ίδιο και με τα βιβλία. Χτυπηθείτε όσο θέλετε για την ενιαία τιμή βιβλίου, βάλτε διατίμηση, ελέγχους, πρόστιμα, προστατευτισμούς, ΕΚΕΒΙ και συνδικάτα εκδοτών. Σε λίγο η τεχνολογία, όχι μόνο των ψηφιακών βιβλίων, αλλά και των print to order εκδόσεων (οι 3D printers των εκδόσεων) θα με κάνει να χαμογελάω χαιρέκακα και για τα ελληνικά βιβλία που με καταδικάζετε, όλοι εσείς οι συντηρητικοί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων με την δήθεν ηθική υπεροχή σας, να ψωνίζω ακριβά. Χαιρέκακα γιατί τότε θα κλαίγεστε για επαγγέλματα και εταιρείες που σβήνουν, ενώ εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει: για κάθε μάχη οπισθοφυλακών που δίνετε, η τεχνολογία θα πάρει την ρεβάνς. Κάθε μεταρρύθμιση που πετυχαίνετε να ακυρώσετε, θα έρθει μέσω της τεχνολογίας εκ των πραγμάτων αδυσώπητη. Οι μόνοι χαμένοι στο τέλος, θα είστε εσείς. Όποιος δανείζεται χρόνο, τον ξεπληρώνει με τόκο.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

One Response to Μάχες οπισθοφυλακών για βιβλία στην διατίμηση

  1. Pingback: Μάχες οπισθοφυλακών για βιβλία στην διατίμηση | ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.