Η κοινοτοπία του κακού

Να λοιπόν που η κοινοτοπία του κακού, για την οποία μας είχε προειδοποιήσει η Χάνα Άρεντ, δεν ήρθε από τις λάιφ-στάιλ φωτογραφίες του Κασιδιάρη στην πλαζ, ούτε από το χάχανο του Αλέξη όταν διασκέδαζε με το χαστούκι του στην Λιάνα Κανέλη. Έμελε να μας έλθει τις κερκίδες της μικροπολιτικής.

Ξεκίνησε δήθεν σοβαρά με την δημοκρατική τάχα αγανάκτηση μπροστά στην τάχα αποδεδειγμένη παρέμβαση της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη. Ντύθηκε τα ρούχα της θεσμικής σοβαρότητας για να καμαρώσει για την δημοκρατική της ευαισθησία, αυτή που είναι τόσο δημοκρατική που ακόμα και για τα δικαιώματα των εχθρών της Δημοκρατίας θα παλέψει. Σχεδόν μας έπεισε, εμάς που μιλούσαμε για τα δικαιώματα πάντα. Ενώ ουσιαστικά το μόνο που την ένοιαζε ήταν να κερδίσει πόντους σε ένα μικροπολιτικό ριάλιτι σόου όπου ψηφίζει χαιρέκακα για τους προτεινόμενους για αποχώρηση. Συνέχισε διαστρέφοντας την λογική και κρύβοντας αντιφάσεις.

Και σιγά-σιγά το κακό, το απόλυτο κακό της παρανοϊκής βίας που κάποτε μας έκανε ν’ ανατριχιάζουμε από απέχθεια, έγινε κοινότοπο, μπανάλ και οικείο. Κάτι σαν τους φαιδρούς που αρεσκόμαστε να χλευάζουμε όταν τους βλέπουμε στην βουλή. Φαιδροί κι αυτοί, αλλά νόμιμοι, ηθικά νόμιμοι στις συνειδήσεις μας. Και η κοινοτοπία του κακού βάζει πλέον την ατζέντα της συζήτησης σε ένα κοινό που αδημονεί να δει κρυφά βίντεο, σπηκαρισμένους διαλόγους και θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο που έφτασε στην κατάντια να θεωρεί συνωμοσία την εφαρμογή του Νόμου που θα της στερήσει τα επόμενα επεισόδια του ριάλιτι. Άλλοι γιατί θεωρούν πια το κακό, το απόλυτο κακό που κάποτε τους έκανε ν’ ανατριχιάζουν από απέχθεια, κοινότοπο έλασσον μπροστά στο μείζον τους. Στο μίζερο δικό τους μείζον.

Δεν πρόκειται να ξαναγράψω τίποτε για αυτό το θέμα. Έχω απογοητευτεί, έχω θυμώσει, κι έχω σιχαθεί. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει κάτι χειρότερο από την κοινοτοπία του κακού. Η κοινοτοπία της επιπολαιότητας που το τρέφει.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.