Η κρυφή γοητεία του κρατισμού

Προκηρύχθηκε ξανά πρόγραμμα επιδοτούμενης μαθητείας ανέργων («επιταγή κατάρτισης»), όπου ουσιαστικά θα επιδοτηθούν 16.620 πολύ προσωρινές θέσεις εργασίας 300 ωρών (2,5 μήνες εξάωρης απασχόλησης) με ένα χαρτζηλίκι, την κοροϊδία μιας δήθεν μαθητείας και την μάταιη ελπίδα μιας μόνιμης πρόσληψης.

Αυτό που δεν λέει όμως το πρόγραμμα είναι ο πραγματικός σκοπός του, για τον οποίο η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη: κάθε άνεργος θα επιδοτήσει υποχρεωτικά (αφού με χρήματα που προορίζονται για αυτόν θα πληρωθούν) 100 ώρες κατάρτισης σε πιστοποιημένα ΚΕΚ για να διδαχθεί «αρχές υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία», «αρχές διοίκησης επιχειρήσεων» και άλλη τεχνογνωσία αιχμής. Έτσι θα πληρωθούν 1.662.000 ώρες άχρηστης κατάρτισης σε μερικές δεκάδες ΚΕΚ και θα πάρουν και ένα πρόσθετο χαρτζηλίκι μερικές εκατοντάδες εκπαιδευτές.

Δεν είναι μόνο η ανοησία του κρατισμού που νομίζει ότι οι γραφειοκράτες και οι σύμβουλοι μπορούν να ξέρουν καλύτερα από τον κάθε άνεργο και τον κάθε επιχειρηματία τι πραγματικά έχει ανάγκη η αγορά. Ούτε μόνο η υποκρισία που κρύβει ότι από αυτά τα προγράμματα τελικά επωφελούνται άλλοι από αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται. Είναι και που όλες αυτές οι ανοησίες φαίνονται ωραίες και τεχνοκρατικές στα slides των παρουσιάσεων των συμβούλων.

Η κρυφή γοητεία του κρατισμού δηλαδή.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.