Trabant

Δημοσιεύτηκε στο 4drivers.gr: http://www.4drivers.gr/gnomi/item/3445-trabant-aytokinito-symvolo.html (12/11/14)

Δύο πόρτες, δύο κύλινδροι, αμάξωμα από φτηνό πλαστικό και κινητήρας όχι πολύ ισχυρότερος από αυτόν που κινεί μια μηχανή του γκαζόν.

Παίζεται αν είχε όντως αναρτήσεις, γιατί και να είχε, αυτό δεν γινόταν αντιληπτό από τους επιβάτες. Κυκλοφορούσε όμως και σε σπορ ανοικτή έκδοση, με πάνινη κουκούλα, τη συλλεκτική Trabant 601 Tramp.

Όταν έπεσε το Τείχος και εκατοντάδες “Trabis” ξεχύθηκαν διψασμένα για ελευθερία στις autobahn της Δυτικής Γερμανίας, έγινε αντικείμενο χαριτωμένων αστείων και κακεντρεχούς χλευασμού.

Ακόμη και σήμερα, για πολλούς είναι το σύμβολο της κατάρρευσης ολόκληρου του Ανατολικού Μπλοκ.

Μια πλαστική καρικατούρα οχήματος ήταν ανακουφιστικά κωμική αποδόμηση αυτού που οι Δυτικοί έβλεπαν ως αντίπαλον δέος. Ένα πλαστικό παιχνίδι ξεπρόβαλε μέσα από ένα “σιδηρούν παραπέτασμα” που μόλις είχε καταρρεύσει.

Σήμερα, οι τουρίστες στο Βερολίνο το χαζεύουν σε μουσεία pop art και νοικιάζουν Trabis για να κάνουν βόλτα μπροστά από το checkpoint Charlie, χλευάζοντας την Ιστορία. Και ουσιαστικά ξορκίζοντάς την. Αλλά μπορεί και αγνοώντας την.

Η μπαναλιτέ, η κοινοτοπία είναι χειρότερος εχθρός της Ιστορίας από την λήθη.

Οι επόμενες γενιές μπορεί να νομίζουν ότι το Τείχος κατεδαφίσθηκε για λόγους πολεοδομικούς και να εξοργίζονται που ένας τόσο ωραίος καμβάς για graffiti και tagging πήγε χαμένος.

Μπορεί να κοιτάνε το Trabi και να νομίζουν ότι η Stasi ήταν ποστ αλτέρνατιβ γκρουπάκι και οι Σοβιετικοί χίπστερ. Υπάρχει glossy περιοδικό για τους 35.000 ιδιοκτήτες Trabant: Das Trabi ist super-cool.

Στο Βερολίνο απαγορεύεται να κυκλοφορούν Trabant χωρίς καταλύτη. Εκτός από μια μέρα τον χρόνο. Στις 9 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Φέτος, 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους, κομβόι με εκατοντάδες Trabant από όλη την Ευρώπη έδωσαν ραντεβού στην Στουτγάρδη και στο Παρίσι για να φτάσουν μετά εν πομπή στο Βερολίνο.

Όχι γιατί είναι χίπστερ και κουλ. Αλλά γιατί το Τείχος δεν έπεσε μόνο από τις χιλιάδες ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους.

Αλλά και από τις χιλιάδες Trabis και Wartburgs που τους προηγούμενους μήνες, όταν το απεχθές καθεστώς καταρρέοντας είχε πια επιτρέψει τα ταξίδια με αυτοκίνητο στις άλλες χώρες του μπλοκ, πήγαιναν από το ανατολικό Βερολίνο στο ελεύθερο δυτικό μέσω Τσεχοσλοβακίας.

Και σε αυτό το ταξίδι, το άσχημο, γκρίζο Trabant γινόταν χαμογελαστό και όμορφο. Όπως οι άνθρωποι που μετέφερε στην Ελευθερία.

Γιατί ένα αυτοκίνητο μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά. Μπορεί για ορισμένους να είναι σύμβολο μιας οδυνηρής περιπέτειας που καταδίκασε στη μιζέρια την μισή Ευρώπη.

Για άλλους το vintage σύμβολο της αποδόμησης των αξιών του δυτικού καπιταλισμού.

Και για κάποιους από εμάς, ένα σύμβολο Ελευθερίας.

Posted in Άρθρα. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.