Ανθρωπιστική Κρίση

Σε κάθε κοινωνία υπάρχει ένα σύνολο κοινών αξιών. Ως αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες και περίπου αυταπόδεικτες. Είναι οι βάσεις του πολιτικού λόγου και όχι τα συμπεράσματα των επιχειρημάτων. Ως αξίες όμως από την άλλη, είναι μόνο λέξεις, δηλαδή έννοιες ασαφείς και απροσδιόριστες. Γίνονται απτές μόνο δια παραδειγμάτων. Και γι’αυτό είναι ανυπεράσπιστες και ευάλωτες. Η διαλεκτική της δημοκρατίας προϋποθέτει μια σιωπηρή συμφωνία για το νόημά τους. Αν αυτή δεν υπάρχει, ο διάλογος καταρρέει.

Ο ωμός λαϊκισμός δεν χρησιμοποιεί την ρητορική του για γίνει αρεστός και να πείσει, αλλά για να αλλάξει πλήρως το νόημά τους, συνειδητά και με σχέδιο. Δεν υποκλέπτει απλά λίγη από την ηθική λάμψη τους για να ντύσει τα επιχειρήματά του, αυτό θα ήταν απλή δημαγωγία. Τις υφαρπάζει, τις αδειάζει και τις ξαναγεμίζει με το δικό του λάθρο νόημα. Και καθώς οι αξίες-λέξεις είναι κοινές, αδιαπραγμάτευτες και αυταπόδεικτες, έχει πια καταφέρει να ακυρώσει τον δημόσιο διάλογο στην πράξη και να επικρατήσει. Οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί πια να γίνει παρά στο θεμελιώδες επίπεδο του ορισμού τους, και αυτή είναι μια συζήτηση αμυντική, απολογητική και άρα χαμένη.

Κάπως έτσι φτάσαμε να μιλάμε για «ανθρωπιστική κρίση»· «εθνική υπερηφάνεια»· «αξιοπρέπεια»· «πατριωτισμό»· «δίκαιο» και «δίκιο»· και τόσα άλλα. Χαμογελώντας αφ’υψηλού για αυτό που νομίζαμε ότι δεν ήταν παρά γραφική, συναισθηματική ρητορεία, αφήσαμε τον ωμό και κυνικό λαϊκισμό να προπαγανδίσει στους ανθρώπους το νέο τους νόημα. Τώρα, τα σαθρά του επιχειρήματα είναι όμως αξίες. Κοινές, αδιαπραγμάτευτες και αυταπόδεικτες. Και εμείς που οχυρωθήκαμε στα παλιά νοήματα, βρεθήκαμε απολογούμενοι.

Posted in Σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

One Response to Ανθρωπιστική Κρίση

  1. vas says:

    Οσο πας και θυμιζεις τον Τζημερο. Προσβολη ε?

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.