«Δουλέμποροι»

Για την ευρωπαϊκή άνευρη πολιτική της συναίνεσης στον ελαχιστο κοινό παρονομαστή, φαίνεται πως το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Μεσογείου οφείλεται στους «δουλεμπόρους» και όχι στο ότι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να βρουν δουλειά, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Το μόνο που θα καταφέρει η Ευρώπη με τα χλωμά αυτά μέτρα που αποφάσισε, θα είναι να ανεβάσει το κόστος της απόδρασης προς την δυτική ελευθερία και να πλήξει έτσι ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους για τους οποίους υποκρίνεται ότι νοιάζεται.

Γιατί αυτοί που βολικά και συχνά καταχρηστικά μάθαμε ν’αποκαλούμε «δουλεμπόρους» δεν είναι παρά αυτοί που προσφέρουν παράνομα μια υπηρεσία που οι πολιτικές συνθήκες κάνουν ανελαστική. Το κάνουν κερδοσκοπικά, εκμεταλλευόμενοι και εξαπατώντας συχνά απελπισμένους ανθρώπους, αλλά δεν είναι αυτοί που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να μεταναστεύσουν. Για να το πω φιλελεύθερα και προκλητικά: δεν έχει σημασία αν αυτή η «αγορά» απόδρασης είναι παράνομη: έρχεται να καλύψει θεμελιώδεις ανάγκες – τις πιο θεμελιώδεις που μπορεί ένας άνθρωπος να αντιμετωπίσει. Και γίνεται σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες ακριβώς επειδή είναι παράνομη.

Και μόνο αποκαλώντας καταχρηστικά τους διακινητές «δουλεμπόρους» και αποφασίζοντας μέτρα που εξαντλούνται στην απόκρουσή τους, μεταφέρουμε την ηθική ευθύνη σε αυτούς, χάνουμε και την ουσία και τους πραγματικούς θύτες, και αποκρύπτουμε την δική μας ηθική ευθύνη. Την πολιτική δηλαδή ευθύνη μιας Ευρώπης που οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ελευθερίας στην περιοχή. Όχι μόνο για να προστατέψει τα σύνορα και τις κοινωνίες της. Αλλά κυρίως για να διακηρύξει στην πράξη τις αξίες για τις οποίες θέλει να είναι υπερήφανη, προστατεύοντάς τις στην γειτονιά της.

Αυτού του είδους οι πολιτικές αποφάσεις δεν παίρνονται σε τραπέζια συμβιβασμών μεταξύ Βορρά και Νότου. Αφορούν την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ιδέας που γεννήθηκε – και αυτό το ξεχνάμε όλο και πιο συχνά – ακριβώς για να μην εξαθλιώνονται μαζικά άνθρωποι για λόγους σαν κι αυτούς που κάνουν σήμερα την Μεσόγειο θάλασσα απελπισμένης απόδρασης.

Posted in Άρθρα and tagged . Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.