Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παράταση του αδιεξόδου:

Άρχισε ήδη να αναδύεται το τρομακτικό σενάριο. Η μόνη πολιτική απόφαση που θα κερδίσει η αδιέξοδη τακτική αυτής της αδιέξοδης κυβέρνησης, θα είναι μια ακόμη παράταση δύο ή τριών μηνών, χωρίς τυπική χρεωκοπία αλλά και χωρίς χρηματοδότηση των πραγματικών αναγκών της χώρας. Αυτό μπορεί να δώσει τον χρόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση για να τα βρει με τον αλλοπρόσαλλο εαυτό της ή να πάρει απελπισμένες πρωτοβουλίες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Και απαλλάσσει βολικά την Ευρώπη από το πολιτικό βάρος μιας ελληνικής χρεωκοπίας. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο από το ναυάγιο: είναι όταν οι ναυαγοί τρώνε τις σάρκες τους περιμένοντας την σωτηρία.

Με την προοπτική αυτή, κανένα νόημα δεν έχει για την αντιπολίτευση να προσφέρει προκαταβολικά μια απροϋπόθετη υπόσχεση ψήφισης μιας συμφωνίας που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε καν ως προσχέδιο. Πέραν του ότι αυτή η φαινομενικά μόνο υπεύθυνη στάση δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας αντί να την διευκολύνει, καθώς δίνει περιθώριο στους ακραίους να μην συμβιβαστούν, παρατείνοντας το αδιέξοδο, χωρίς όμως να έχουν και το ηθικό βάρος του αδιεξόδου αυτού. Εξ άλλου ήταν σαφές από την αρχή ότι ο Τσίπρας δεν θα δεχόταν ποτέ να μετατραπεί σε κάποιον που κυβερνά με την ανοχή των αντιπάλων του, και για αυτό δεν την ζήτησε άλλως τε. Θα φέρει μια συμφωνία μόνο όταν θα μπορεί να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει την καταστροφική παράταση της αγωνίας μιας ημιθανούς χώρας.

Γι’αυτό η σοβαρή αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή είναι η απαίτηση για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα απεγκλώβιζε την χώρα από το αδιέξοδο, και όχι η απροϋπόθετη και χωρίς όρους στήριξη μιας συμφωνίας που κανείς δεν έχει δει και που ακόμη δεν υπάρχει.

Posted in Σχόλια. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.