Θα ηταν ο Οδυσσεας πολυμηχανος αν ηταν μηχανικος;

«O προστατευτισμός και ο περιορισμός του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα, πέρα απο συναδελφικά ανήθικος, κοινωνικά άδικος και οικονομικά αναποτελεσματικός, πνίγει ουσιασικά την καινοτομία και την εξέλιξη σε ένα ζωτικό τμήμα της οικονομίας. Αυτήν την ουσιαστική καινοτομία της οργάνωσης, των μεθόδων και των διαδικασιών. Και αφήνει τα ίδια τα επαγγέλματα τραγικά πίσω»

Ο πολύτροπος Οδυσσεύς, δεν ήταν πολυμήχανος επειδή τον επιδοτούσαν οι θεοί με προγράμματα καινοτομίας. Έβαζε το μυαλό του να δουλέψει κάθε φορά που τα έβρισκε δύσκολα. Και μάλιστα το διασκέδαζε τόσο πολύ, που τελικά μαλλον έμπλεκε επίτηδες στα δύσκολα, για να έχει αφορμή ο πολυμήχανος να μηχανευτεί κάτι καινούργιο. Η καιτονομία γεννιέται από την ανάγκη, και πολλές φορές, όπως το κολύμπι, από το ένστικτο της επιβίωσης. Αλλά, άμα τη μάθεις, σου γεννάει τέτοια ηδονή, που στο τέλος γίνεται έξις. Για άτομα, ομάδες, εταιρείες, κοινωνίες ολόκληρες.

Η ελεύθερη αγορά δημιουργεί τις συνθήκες γέννησης καινοτομίας, ακριβώς γιατί πετάει τα παιδιά της στη θάλασσα για να μάθουν να κολυμπούν. Και τις πιο πολλές φορές δεν σώζει καν αυτά που πνίγονται καθώς το ένα παλεύει με το άλλο μες στο νερό. Καμιά καινοτομία δεν γεννιέται σε μονοπώλια, σε κρατικές υπηρεσίες, σε συνθήκες κρατικού ή συντεχνιακού προστατευτισμού: δεν έχει καν λόγο να γεννηθεί εκεί.

Η ουσιαστική καινοτομία για την οποία μιλάω δεν είναι φυσικά η ακαδημαϊκή, in vitro, καινοτομία των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Αλλά η καινοτομία in vivo, η καθημερινή, αναπάντεχη καινοτομία της επιχειρηματικής ανάγκης. Αυτή που γεννάει προϊόντα, τρόπους, μεθόδους, νέες ιδέες οργάνωσης. Όποιος έχει πάει σε ένα τεχνικό ή δικηγορικό γραφείο ή και λογιστικό γραφείο σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές ή συντεχνιακή προστασία, καταλαβαίνει τι εννοώ. Όσον αφορά στα μέσα, στην οργάνωση, στις μεθόδους, στην τεχνολογία, στην εξειδίκευση, ακόμα και στο προσωπικό υποστήριξης. Και αν φέρνω για παράδειγμα αυτού του είδους τις υπηρεσίες, με αφορμή την συζήτηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, είναι για δύο λόγους. Πρώτα, για να διαλύσω την ψευδαίσθηση ότι τάχα η καινοτομία αφορά μόνο πατέντες, υψηλή τεχνολογία και εφευρέσεις: καινοτομία είναι και ένας νέος τρόπος οργάνωσης. Κι έπειτα, γιατί πιστεύω ότι σε μια οικονομία παροχής υπηρεσιών, όπως αναπόφευκτα θα γίνει η δικιά μας, αυτού του είδους η καινοτομία είναι και η μόνη που μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και έτσι την ανταγωνιστικότητα. Ώστε το ψηλό κόστος ανά μονάδα εργασίας να μην συνεπάγεται και ψηλό κόστος ανά μονάδα προϊόντος.

Τι σχέση έχει η καινοτομία με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Μα όλες αυτές οι ρυθμίσεις, ελάχιστες αμοιβές, αριθμητικοί περιορισμοί, γεωγραφικοί περιορισμοί, περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, στην διαφήμιση (!), στα ωράρια λειτουργίας, ελάχιστα ποσοστά κέρδους κοκ, κάτω από τον μανδύα του δημοσίου συμφέροντος εξυπηρετούν έναν και μοναδικό σκοπό, πιο ιερό για τις συντεχνίες κι από την εξασφάλιση προσόδων: την κατάργηση του ανταγωνισμού. Για δε τα “επιστημονικά” επαγγέλματα αυτή η αυτιστική, ιδιοτελής και εις βάρος της τσέπης του κοινωνικού συνόλου απαίτηση, αναβαπτίζεται ιδεολογικά: “δεν αρμόζει σε λειτουργούς της δικαιοσύνης”, έγγραφε κάποτε ξεδιάντροπα διακεκριμένος δικηγόρος συνδικαλιστής, “ο χυδαίος ανταγωνισμός της αγοράς”!

Και για να ξαναγυρίσουμε στην καινοτομία: ο προστατευτισμός και ο περιορισμός του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα, πέρα απο συναδελφικά ανήθικος, κοινωνικά άδικος και οικονομικά αναποτελεσματικός, πνίγει ουσιασικά την καινοτομία και την εξέλιξη σε ένα ζωτικό τμήμα της οικονομίας. Αυτήν την ουσιαστική καινοτομία της οργάνωσης, των μεθόδων και των διαδικασιών. Και αφήνει τα ίδια τα επαγγέλματα τραγικά πίσω.

GFa

Posted in Άρθρα. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Leave a trackback.

One Response to Θα ηταν ο Οδυσσεας πολυμηχανος αν ηταν μηχανικος;

  1. Nikolaos Zisimos says:

    Νομίζω ότι θα συμφωνούσαν απολύτως μαζί σου οι μνηστήρες. Ο Οδυσσέας ήταν προστατευόμενος της Αθηνάς η οποία και καθάριζε όταν τα πράγματα ζόριζαν.

Σχόλια:

  • Facebook Page:

  • Εγγραφείτε:

    για παραλαβή νέων δημοσιεύσεων με e-mail

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.